Ο σημερινός κόσμος βρίσκεται στη δύναμη των εργαλείων του Διαδικτύου και των διαφόρων τύπων εφαρμογών του. Όλο και περισσότεροι μελετητές επικεντρώνονται σε αυτό το θέμα και την επιρροή του στη συμπεριφορά μας. Οι γενιές που μεγαλώνουν έχουν ήδη γίνει ειδικοί σε αυτόν τον τομέα. Η χρήση και η υπερκατανάλωση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας κάνει λιγότερο συγκεντρωμένους σε ένα συγκεκριμένο θέμα ή δράση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, λόγω του γεγονότος της απόσπασης της προσοχής μας και της επιθυμίας μας να ελέγχουμε τα τηλέφωνα ή τα μέσα ενημέρωσης. Από την προηγούμενη δήλωση μπορούμε εύκολα να επιβεβαιώσουμε τις προβλέψεις μας, ότι η χρήση καινοτόμων διαδικτυακών εργαλείων ή εφαρμογών και η εναλλαγή των μορφών θα έπρεπε να είναι απαραίτητη για την εισαγωγή στο περιβάλλον των μαθητών.
Σήμερα μπορούμε να αναδείξουμε στο ψηφιακό περιβάλλον εφαρμογές και ιστοσελίδες, που δεν μπορούμε να τις μετρήσουμε. Κάθε σχολικό μάθημα μπορεί να βρεθεί εδώ και μπορεί να δώσει την ευκαιρία να αναπτυχθούν οι γνώσεις των μαθητών σε αυτό. Παρακάτω έχουμε επισημάνει τις πιο σημαντικές και τις πιο αποτελεσματικές.
- Το εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια όλων των μαθημάτων είναι το Kahoot.it. Πρόκειται για τον κορυφαίο ιστότοπο με κουίζ, λόγω της σαφήνειας και της ευκολίας του. Οι μαθητές είναι λάτρεις της συμμετοχής σε κουίζ και διαγωνισμούς, οπότε η χρήση του μπορεί να αυξήσει το επίπεδο ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο θέμα και την ενεργό συμμετοχή σε αυτό. Παρόμοιες εφαρμογές σαν το Kahoot.it είναι: Socrative, Quizizz, Google forms, Bamboozle, Genial.ly ή Duolingo.
- Τα αυστηρά σχολικά μαθήματα βασίζονται πάντα στην καταμέτρηση, ωστόσο σήμερα έχουμε πολλά εργαλεία, τα οποία μπορούν να αναπτύξουν αυτά τα μαθήματα. Ένα από αυτά μπορεί να είναι το Trello και το Desmos.
- Τώρα η πληροφορική αναπτύσσει μαθήματα και προγράμματα και για αυτό το θέμα. Μπορούμε να δείξουμε στους μαθητές και να χρησιμοποιήσουμε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων μας τις ακόλουθες εφαρμογές: WIX.com, όπου μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε τη δική μας ιστοσελίδα χωρίς καμία γνώση προγραμματισμού. Μπορούμε επίσης να επισημάνουμε εδώ: Playground και Roboty Sphero, τα οποία είναι παιχνίδια που βασίζονται σε προγραμματιστική βάση. Δεξιότητες STEM μπορούν να αναπτύξουν τα LittleBits.
Όπως βλέπουμε, υπάρχουν πολλά εργαλεία, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη δουλειά μας με παιδιά και εφήβους. Μπορούμε να επισημάνουμε όλο και περισσότερο αυτά τα εργαλεία, ωστόσο το πιο σημαντικό πράγμα εδώ είναι η εναλλαγή των μορφών διδασκαλίας, λόγω της διατήρησης του ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Μπορούμε επίσης να δώσουμε δημιουργικές εργασίες για το σπίτι, όπως: προετοιμασία μιας ψηφιακής διαφήμισης ή ενός βιβλίου, δημιουργία podcast για γεωγραφικές περιοχές ή πολιτισμούς, προετοιμασία ζωντανών παρουσιάσεων για ιστορικούς βασιλιάδες. Κάνοντας μια συνέντευξη σε διαφορετικές γλώσσες ή προσκαλώντας πρόσωπα από διαφορετικούς πολιτισμούς, προετοιμάζοντας τεστ κουίζ. Στα παραδείγματα που ακολουθούν μπορούμε να παρατηρήσουμε παραπάνω ότι υπάρχουν πολλές ψηφιακές επιλογές για να κάνουμε τη σχολική μάθηση πιο ελκυστική ας δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τους νέους να μάθουν.