Водечки социјални мрежи за младински работници

Водечките социјални мрежи обично се достапни на повеќе јазици и им овозможуваат на корисниците да се поврзат со пријатели или луѓе преку географски, политички или економски граници. Сега се проценува дека сајтовите за социјално вмрежување имаат 3,6 милијарди корисници, а овие бројки сè уште се очекува да растат бидејќи употребата на мобилни уреди и мобилните социјални мрежи сè повеќе добиваат на сила на претходно недоволно опслужените пазари. Некои истакнати примери на социјалните медиуми се Facebook и YouTube (https://pesh.mk/wp-content/uploads/2021/07/3.pdf)

1. Фејсбук беше првата социјална мрежа која надмина 1 милијарда регистрирани сметки и моментално има повеќе од 2,6 милијарди месечни активни корисници. Компанијата во моментов поседува и четири од најголемите платформи за социјални медиуми, сите со повеќе од 1 милијарда месечни активни корисници: Facebook (главна платформа), WhatsApp, Facebook Messenger и Instagram. Повеќето највисоко рангирани социјални мрежи со повеќе од 100 милиони корисници потекнуваат од Соединетите Држави, но европските услуги како VK, јапонската платформа LINE или кинеските социјални мрежи WeChat итн.

2. YouTube е вториот најпопуларен пребарувач во светот денес, веднаш зад неговата матична компанија, Google. Ако вашиот бизнис може да има корист од производството на видео упатства или прегледи, визуелно водени наставни содржини, прегледи на производи или интервјуа, тогаш оваа платформа за социјални медиуми е задолжителна за да се допре до нивните повеќе од 2 милијарди месечни корисници. Кој е на YouTube (и зошто): Неверојатни 73% од возрасните во САД велат дека редовно користат YouTube, со голема концентрација на возраст од 15 до 34 години. YouTube е широко популарен и кај мажите и кај жените, а користењето има тенденција да расте заедно со приходот и нивото на образование.

3. Инстаграм – Долго време дом на влијателни лица, брендови, блогери, сопственици на мали бизниси, пријатели и сите меѓу нив, Инстаграм надмина над 1 милијарда месечни корисници. Ако се прашувате дали значаен сегмент од вашата публика поминува време на платформата, одговорот е речиси сигурно убедливо да. Кој е на Инстаграм (и зошто): Инстаграм стана една од најпопуларните платформи за социјални медиуми за тинејџерите и младите, особено во САД, употребата на апликацијата полека опаѓа со возраста, но останува доследна и кај мажите и кај жените, па ако клиентите се под 40 години, тогаш Instagram не може да се игнорира.

4. Твитер – додека месечните активни корисници на Твитер веќе некое време постојано се движат околу 300 милиони, неверојатни 40% од тие корисници се активни на страницата повеќе пати дневно, што сугерира дека ако вашата публика ја користи платформата, тие веројатно многу ангажиран. Популарноста на оваа страница за социјални медиуми останува висока меѓу технолошките корисници и е особено активна во B2B вертикалите поврзани со бизнисот, маркетингот и политиката денес. Кој е на Твитер (и зошто): 63% од корисниците на Твитер се на возраст од 35 до 65 години, а мажите сочинуваат речиси две третини од тие луѓе.

5. TikTok – Ова ново дете на блокот има помалку од две години, но доби преку 1 милијарда преземања на нивната апликација базирана на видео во текот на првата година од работењето. Денес, TikTok гледа над 800 милиони месечни корисници, што веднаш го става меѓу најдобрите платформи за социјални медиуми во светот во однос на чисти бројки на корисници. Кој е на TikTok (и зошто): Околу 50% од публиката на TikTok е помлада од 35 години во САД, а најголемиот дел од таа публика е концентрирана меѓу оние на возраст од 16 до 24 години.

6. Pinterest – Pinterest стана многу популарна алатка за социјално обележување за зачувување на идеи и наоѓање креативна инспирација кога станува збор за сè, од готвење до домашни проекти, идеи за одмор, внатрешен дизајн, бизнис и сè помеѓу. Со публика составена од возрасни жени, оваа платформа за социјални медиуми, исто така, често се наведува како клучен дел од патувањето за откривање производи. Кој е на Pinterest (и зошто): Со над 320 милиони месечни корисници, Pinterest може да се пофали со една од најконцентрираната публика на жени меѓу сите страници на социјалните медиуми. Скоро 80% од нивните корисници се жени, со голема концентрација меѓу милениумците. 7. Snapchat (Adobe, 2021) – И покрај тоа што изгледа дека губи одредено место на конкурентските платформи за социјални медиуми како Instagram и TikTok, Snapchat останува една од најкористените апликации со демографска возраст под 25-годишна возраст – со преку 300 милиони месечни корисници во последните месеци. Повеќето корисници на Snapchat ја чести апликацијата за да споделуваат ажурирања и да комуницираат со пријателите и семејството преку слики што исчезнуваат и кратки видео пораки.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *