Моќта на алатките на Интернет

Тековниот свет е во власт на интернет алатките и неговите различни видови апликации. Сè повеќе научници се фокусираат на оваа тема и нејзиното влијание врз нашето однесување. Одгледувањето генерации веќе станаа специјалисти во оваа област. Користењето и прекумерното искористување од социјалните медиуми нè прави помалку фокусирани на дадена тема или акција, која е во тек во тоа одредено време, поради фактот што го одвлекуваме вниманието и желбата да ги проверуваме телефоните или медиумите. Од претходната изјава можеме лесно да ги потврдиме нашите предвидувања и прогнози, дека користењето иновативни интернет алатки или апликации и алтернација на форми треба да бидат неопходни за воведување во научната средина.

Во денешно време можеме да истакнеме во дигиталната средина апликации и веб-локации дека не можеме да ги броиме. Секој училишен предмет може да се најде овде и може да даде можност за развивање на знаењето на учениците за него. Подолу ги истакнавме најважните и најефикасните.

  1. Алатка која може да се користи за време на сите предмети е Kahoot.it. Ова е врвна веб-локација со квизови, поради фактот што е јасна и леснотија. Учениците се заљубени во учеството во квизови и натпревари, така што неговото користење може да го зголеми нивото на интерес за дадениот предмет и активно учество во него. Полубрат на Kahoot.it може да биде и: Socrative, Quizizz, Google forms, Bamboozle, Genial.ly или Duolingo.
  2. Строгите училишни предмети секогаш се засноваат на математика, но во денешно време имаме многу алатки кои можат да ги развијат тие предмети. Еден од нив може да биде Трело и Десмос.
  3. Сега ИТ развива часови и програми и за оваа тема. Можеме да им покажеме на учениците и да ги користиме за време на нашите часови следните апликации: WIX.com, каде што лесно можеме да правиме сопствена веб-локација без никакво знаење за програмирање. Овде можеме да ги истакнеме и: Playground и Roboty Sphero, кои се игри базирани на програмска основа. СТЕМ вештините може да ги развијат LittleBits.

Како што можеме да видиме, има многу алатки кои можеме да ги користиме во нашата работа со деца и тинејџери. Сè повеќе можеме да ги посочуваме тие алатки, но тука најважно е алтернацијата на формите на часовите, поради фактот што се одржува интересот за време на часовите. Може да даваме и креативни домашни задачи како што се: подготовка на дигитална реклама или книга, правење подкасти за географски региони или култури, подготовка на презентации во живо за историските кралеви. Изработка на интервју на различни јазици или поканување на лица од различни култури, подготовка на тест квиз. Во следните примери што можеме да ги забележиме погоре, има многу дигитални опции за да го направат учењето во училиштето попривлечно, ајде да создадеме можности за младите луѓе да учат таму каде што веќе се експерти.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *