Трендови на социјалните мрежи кај младите

Светот со сме опкружени се менува од ден на ден, така што постојаниот развој на дигиталниот свет, кој сакале или не, е присутен во нашето секојдневие, не треба да биде збунувачки. Поради овој динамичен и неконтролиран развој на алатки како што се социјалните медиуми, формиран е Националниот институт за медиуми, кој истражува и обезбедува сеопфатно и доверливо знаење за современата употреба на медиумите.

Тенденцијата за користење на Интернет и социјалните медиуми е веројатно најголема кај младите. Според истражувањето спроведено од КИМ, дури 92,1% од младите на возраст од 10-15 години користат компјутери, постарата група на субјектот на истражување, т.е. во возрасната група од 16-24 години дури 93,7% од нив користат компјутери. Во моментов, тинејџерите поминуваат во просек речиси 5 часа дневно на Интернет, во слободните денови од училиште ова време се зголемува на 6 часа и 10 минути, а речиси секој десетти тинејџер поминува околу 8 часа дневно на Интернет. Прашањето што веднаш може да се појави е – во какви активности се занимаваат младите додека поминуваат толку многу време на Интернет?

Одговорите на ова прашање може да се најдат во сè поголем број истражувања, бидејќи оваа тема добива на популарност и станува се почеста тема на статистички, социолошки и психолошки истражувања. Според Центарот за истражување на јавното мислење (CBOS), дури 75% од ова време се троши во контактирање со пријателите, истиот процент е процентот на млади луѓе кои слушаат музика на Интернет, 69% гледаат филмови, а 50% од ова време се троши во прелистување на социјалните мрежи. Прелистувањето фотографии, блогови и видеа е помалку популарно, бидејќи приближно 30% од времето поминато на Интернет е посветено на оваа активност. Пребарувањето информации за училиштето сочинува 28% од времето, а најмалиот процент (помалку од 5%) ужива во активности како што се: стекнување нови пријатели, читање или водење блогови и играње коцкање. Вреди да се споменат и игрите на кои отпаѓаат 23% од времето поминато на Интернет.

Во претходниот текст, беше јасно наведено дека социјалните медиуми и веб-страниците на масовните медиуми се многу популарни меѓу тинејџерите. Најпопуларната апликација и платформата за социјални медиуми меѓу оваа социјална група е TikTok, која, според истражувањето спроведено во 2023 година, е популарна кај 37% од младите луѓе, но овој досег е за еден процент помал од 2022 година. Втор најпопуларен портал е Snapchat, кој исто така е на прво место во рангирањето на апликациите, бидејќи ужива стапка на популарност од 27%, по што следи Instagram со резултат од 23%. Веб-страниците на кои можете да гледате филмови се исто така многу популарни, бидејќи 31% од тинејџерите користат Netflix секој ден, а 28% го користат претходно споменатиот YouTube.

Да резимираме, денешната младина поминува сè повеќе време на Интернет и на социјалните мрежи што ги содржи. Тука се среќаваат со луѓе, комуницираат со пријателите и на тој начин ги развиваат своите социјални контакти. Сепак, овој тренд е во пораст, што значи дека од година во година младите повеќе ќе го користат интернетот и социјалните медиуми.

Извори:

https://www.marketingdive.com/news/tiktok-social-marketing-teens-snap-instagram-piper-sandler/646930/

https://www.szkola-liderow.pl/wp-content/uploads/2023/03/Mlodzi-z-bliska.-Przeglad-badan.-1-1.pdf

https://kim.gov.pl/wyniki-badan/

https://www.gov.pl/web/krrit/az-427-dzieci-w-wieku-od-4-do-9-lat-korzysta-ze-smartfona

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *